jueves, 5 de mayo de 2011

L'energia

Al començament del segle XX, una època en què a les dones no els estava permés estudiar, Lise Meitner va aconseguir doctorar-se en Ciències Físiques. Durant uns trenta anys, Meitner va treballar a Alemanya amb el seu amic el químic Otto Hahn. L'interés d'ambdós es va centrar a prosseguir els experiments de l'itàlia Fermi sobre la ruptura del nucli de l'àtom d'urani.
Quan Hitler va arribar al poder, Lise Meitner va ser exclosa de la investigació, per la seua condició de jueva, i va fugir a Suècia, des d'on va seguir col·laborant amb Hahn a través de cartes. En una d'aquestes comunicacions, Lise va informar Hahn que, en bomabardejar els àtoms d'urani amb neutrons, s'alliberava una gran quantitat d'energia. El procés, el va denominar fissió nuclear.
Aquests resultats van ser publicats en solitari per Otto Hahn, qui va argumentar que Meitner havia sigut una interferència i que la seua marxa va facilitar el treball. El 1944, Otto Hahn va rebre el premi Nobel pel descobriment de la fissió nuclear, mentre que el treball de Lise no va ser reconegut per l'Acadèmia.
A Meitner li van proposar participar en el projecte Manhattan per a la fabricació de la primera bomba atòmica a partir de la fissió nuclear, proposta que Lise va rebutjar. Tot i el seu rebuig, el projecte Manhattan es va dur a terme i una de les primeres aplicacions del seu descobriment va ser l'explosió de la primera bomba atònica sobre la ciutat japonesa d'Hiroshima.
Miguel Ferri Sanchez

No hay comentarios:

Publicar un comentario